Taidekeskus taarastin elokuun näyttelyn yleisön suosikiksi nousi taiteilija Mari Heinon upea teos: Mustekala. Onnea Voittajalle ja kiitos kaikille äänestäjille!

Taidekeskus Taarastissa lauantaina 24.8 klo 12 -15 Taiteilijat: Mari Heino Sekä Päivi Berg Ja Merja Björn. Sisäänpääsy 5e. Tervetuloa!

Heinäkuun näyttelyn yleisön suosikki oli taiteilija Riitta Virtasen taulu, ilmassa kevään tuoksua. Onnittelut voittajalle ja kiitokset kaikille äänestäjille.

Taidekeskus taarastin kahviossa: Aune Vänskä Ja Leila Viitala maalauksia ajalla 3.7.24 -31.7.24. Olemme avoinna ke - Su klo 12 - 17. Pääsymaksu 5e, alaikäiset veloituksetta. Tervetuloa!

Taidekeskus taarastin kesäkuun näyttelyn yleisön suosikiksi nousi taiteilija Matti Vesasen upea veistos: Joentytär. Onnea voittajalle ja kiitos kaikille äänestäneille!

Tässä toinen toukokuun yleisön suosikki Pirjo Heikkilän voikukkia

Taidekeskus taarastin toukokuun valokuvanäyttelyssä nousi 2 Taulua yleisön suosikiksi: Pirjo Heikkilän Suolla Ja Voikukkia

Hei!

Henkilöstövajeesta johtuen ei Nastolan RautalankaFestareita

tänä kesänä valitettavasti pystytä järjestämään.


Kaikesta huolimatta hyvää kesää kaikille!


Ystävällisin terveisin,


Nastolan Taideyhdistys Ry




Taidekeskus Taarasti sulkee ovensa kauden 2023 osalta. Kiitämme kaikkia hienosta vuodesta!

ART TAARASTI - Nastolan Taideyhdistyksen näyttelystä yleisön suosikkitauluksi valikoitui upea Niko Heinosen "Metsä."

Nastolan Taideyhdistyksen jäsennäyttely starttaa huomenna 6.10!
Kaikille vapaa pääsy avajaisiin klo 16:00-18:00!

Muutoin Taarasti avoinna ke-su klo 12:00-17:00.

Syyskuun tauluäänestyksen voittaja

Syyskuussa yleisön suosikkitauluksi valikoitui Teija Rusilan "Elämän kaste."

Upea taulu ja onnea voittajalle!

RAJATON TAIDE

– ITE-taiteen ja Kaarisillan sydänmailta
Oletko valmis, nostatko kytkimen vai purjeen? Edessä on avoin tie ja vapaa horisontti alkusyksyn auringon kimalteessa. Rajaton taide vie sinut matkalle Päijät-Hämeen sydämeen, missä itseoppinut taide kukoistaa ja luovuudelle ja siihen kouluttautumiselle annetaan elämänkokoinen sisältö. Näyttelyn teemana on matkalle lähtö, monenlainen kaukokaipuu, rantaelämän vallattomuus mutta myös ”kotikissana” olemisen taito. Tervetuloa matkalle mukaan!

Taidekeskus Taarastin alkusyksyä hehkuttaa sekä itseoppineiden että erityistä tukea tarvitsevien taide. Siinä missä ITE-taiteilija kehuskelee olevansa täysin itse oppinut, erityistaidetoiminnassa taiteilijalle mahdollistetaan taiteen tekeminen ammattilaisten ohjaamana. Erilaisista taiteen tekemisen lähtökohdista huolimatta kyse on taiteen yhdenvertaisuudesta ja luovuuden rajoittamattomasta moninaisuudesta.

Näyttelyssä esitellään kuusi ITE-taiteilijaa ja yhdeksän Kaarisillasta valmistunutta kuvataiteilijaa. Tämän lisäksi esillä on lähes puolet paikallisen mallipuusepän pienoissarjasta, joka käsittää 2150 tuolimallia. Jatkamisen malttamattomuus on ITE-taiteen keskeisintä kuvastoa samoin kuin esitellä valokuvia, jotka kertovat taiteilijoiden tuotannosta ja elämästä. Näyttelyssä on mukana mm. valokuvataiteilija, dokumentaristi Veli Granön huikean hienoja valokuvia.

Näyttelyn taiteilijoita yhdistää matkalle lähtö, fyysiset ja henkiset kaukorannat ja -kaupungit sekä kotona olemisen viihtyvyys. Luontoteemaa on vaikea sivuuttaa ITE-taiteesta puhuttaessa. Luonto on rajoittamaton luovuuden aitta, jonka ovea raottaa tällä kertaa osa Kaarisillan taiteilijoista. Tämän lisäksi, tietoisena valintana, näyttelyn taiteilijoita yhdistää päijäthämäläisyys. Suuri osa taiteilijoista on kotoisin Nastolasta tai asuu ja työskentelee siellä. Nastolassa osataan arvostaa taiteen tekemistä että esittämistä esimerkkeinään
Kaarisilta ja Taidekeskus Taarasti sekä Seppo Suomensyrjän ITE-taideympäristö.
Rajaton taide on kuin pienoiskokoon tiivistetty rajoja kumartelematon kuvataiteen kokonaisuus, missä Kaarisillan ja alueen ITE-taiteilijat esittäytyvät rinta rinnan yhdistävien teemojen liittäessä teokset toisiinsa. ITE-taide näyttäytyy vanhempien henkilöiden tekemälle taiteelle, kun taas Kaarisilta tuottaa pulppuavaa tahtia toinen toistaan kiinnostavampia nuoria taiteilijoita. ”Eroon johtavat syyt ovat kuitenkin selkeät”, kertoo näyttelyn kuraattori Elina Vuorimies. Hän jatkaa, että ”ITE-taiteessa kyse on elämäntavasta, joka vaatii kokonaisen elämän tuekseen, mutta myös riittävän ajankäytön intohimonsa toteuttamiselle.
Kaarisilta valmistaa nuoria taiteen tekijöitä kuva-artesaanin ammattiin ja sitä kautta tarjoaa lahjakkaimmille tekijöille studiotilat. ITE-taiteen oppi-isä on yleensä taiteilija itse ja ITE-taiteilijan studiona toimii oma koti tai pihapiiri.”

Rajaton taide kertoo nimensä mukaisesti nykytaiteesta, joka hyväksyy erilaisuutta, suitsuttaa
suvaitsevaisuutta ja keskustelee taiteen sisällä tapahtuvista diskursseista kiinnostavasti. Nykytaide ei piirrä sisäsyntyisiä rajoja taiteenalojen välille, vaan inspiroituu reunoillaan vapaina ja huolettomina kasvavista ei-ammatillisista ja vaihtoehtoisista ilmiöistä. Rajojen vetäjät linjaavat itsensä ulos luovuuden moniäänisiltä näyttämöiltä asettuen sovinnaisemman
taidekäsityksen turvalliseen syliin. Taarastissa ja Kukkasrinteellä juhlitaan tänä syksynä kuuttatoista upeaa ja kiinnostavaa nykytaiteilijaa, jotka hurmaavat kävijät taidoillaan ja havainnoillaan. Kokonaisuutta täydentää valokuvataiteilija Veli Granön valokuvasarjat eri vuosikymmeniltä.

Näyttely laajentuu varsinaisen taidekeskuksen seinien ulkopuolelle. Vastikään keväällä valmistunut kahvila Kukkasrinne tarjoaa intiimin tilan Kaarisillassa valmistuneelle grafiikalle. Näyttelyt avautuvat Taarastissa 6.9. ja kahvila Kukkasrinteellä päivää aiemmin. Näyttelyt ovat nähtävissä 29.9. asti. Näyttelyt ovat osa Nastola-seuran tuotantoa ja näyttelyn kuraattorina toimii ITE-taiteen asiantuntija Elina Vuorimies. Teoksia on lainattu suoraan taiteilijoilta tai näiden omaisilta, Kaarisillan taidekokoelmasta, Maaseudun Sivistysliiton omistamasta ITE-taiteen kokoelmasta, K.H Renlundin museosta ja Lahden museoilta.

Erityistaidetoiminnan valtakunnallinen edunvalvoja ja verkostotoimija Kettuki palkitsee näyttelyn yhteydessä Kaarisillassa työskentelevän Raija Raition elämäntyöstään. Kettuki on valinnut vuodesta 2004 lähtien Vuoden taiteilijan. Rajaton taide -kokonaisuudessa on esillä kolmen palkinnon saajan teoksia.


NÄYTTELYN TAITEILIJAT

Veli Granö (s. 1960)

Paul Gustafsson (s. 1979)

Vesa Huumonen (1951-2021)

Juha Hänninen (s. 1946)

Enni Id (1904-1992)

Aleksanda Ionowa (1899-1980)

Johannes Ivakko (1914-2003)

Sari Koivunen (s.1967)

Esko Koskinen (1930-2016)

Antero Laine (s.1967)

Aleksi Pietikäinen (s. 1992)

Raija Raitio (s. 1948)

Seppo Suomensyrjä (s. 1950)

Pinja Sydänmaa (s.1992)

Mikael Valjakka (s. 1995)

Matias Waris (s. 1992)

Jani Virtanen (s. 1981)


Lisätiedot:

Pauli Lindström, puheenjohtaja, Nastola-seura, p. 044 045 0035, pauli.lindstrom@paulide.com

Elina Vuorimies, kuraattori, p. 0400 205 570, elina.vuorimies11@gmail.com

Nastola-seuran kotisivut https://nastola-seura.fi


Näyttelypaikkojen yhteystiedot ja aukioloajat:

Taidekeskus Taarasti, Taarastintie 6, Nastola, avoinna ke-su klo 12-17, https//www.taidekeskustaarasti.fi/

Kahvila Kukkasrinne, Kellotapulintie 2, Nastola, avoinna ti-pe klo 12-19, la-su klo 11-19, muutokset mahdollisia, p. 040 7332 363 / Kaarisillan toimisto

Käsitteistä:

Sekä ITE-taide että erityistaidetoiminta kuuluu niin sanotun outsider-taiteen kattokäsitteen alle. Rajaa on vedetty erottamaaan taidekentän ulkopuolinen toiminta institutionalisoituneesta taiteesta sen koulutus- ja apurahajärjestelmineen. Alkujaan outsider-taide käsitti vain historiallisen potilastaiteen, mutta sittemmin sen laajan sateenvarjn alle ovat kotiutuneet lukuisat taiteen rajapinnassa elävät vaihtoehtoiset luovuuden muodot. Nykyään myös kouluttamattomat taiteilijat saavat taiteen tekemiseensä apurahoja ja heidän teoksiaan on museoiden kokoelmissa. Aiemmin outsider-taiteilijoita esiteltiin heidän omissa näyttelyissään, mutta sittemmin nykytaide on ottanut avosylin vastaan niin tuetuissa taidestudioissa työskentelevät taiteilijat kuin ITE-taiteilijat. Tosin taidekuraattoreita on vielä rajallisesti.

ITE-taide tuli tunnetuksi yli 20 vuotta sitten laajojen taidekartoitusprojektien ja sitä suranneiden taidenäyttelyiden myötä. ITE-taide on suomalaista visuaalista nykykansantaidetta ja siinä korostuu Itse Tehty Elämä (mistä lyhenne ITE), missä taiteen tekeminen on elämäntapa. Nykykansantaiteen tekijä on yleensä itseoppinut, toisin sanoen hänellä ei ole taiteen tekemiseen koulutusta, mutta sitäkin enemmän polttava tarve ilmaista itseään visuaalisesti. Jopa niin, että kaikki muu menettää merkityksensä ja luovuus saa rajattoman ja hallitsemattoman tilan ja mahdollisuuden. Suoraan mielestä virtaavaa suodattamatonta luovuutta ei ohjaile kukaan muu kuin ehkä taiteilija itse. ITE-taiteilija luo teoksiaan virallisen taidemaailman ulkopuolella tai sen reunamilla.

Erityistaidetoiminnan piiriin kuuluu kehitysvammaisten, autismin kirjon henkilöiden sekä laaja-alaisia oppimishäiriöitä omaavia henkilöitä. He saavat taideopetusta tuetussa ympäristössä. Vaikka toiminta on erityistä, niin itse taiteilijat ja/tai taide ei tarvitse erityis-liitettä. Erityistaidetoimijoiden kirjo on laaja ja siinä toimijoiden toimintatavat poikkeavat toisistaan. Pääosin erityistaidetoiminta on kunnan järjestämä tai ostama työ ja päivätoiminta. Järjestöt ja yksityinen sektori tuottavat erityistaidetoimintaa ja kunta ostaa heiltä palveluja. On myös mm. Kansalaisopistojen järjestämiä taidekursseja.

Taidekeskus Kaarisillassa on harjoitettu taidetoimintaa erityist tukea tarvitseville, myös pitkäaikaissairaille ja liikuntarajoitteisille, vuodesta 1987, ja ammatillista kuvataiteen alan koulutusta se on tarjonnut ensimmäisenä Suomessa vuodesta 2003 lähtien. Kaarisilta palkittiin Suomi-palkinnolla vuonna 2014. Tällä hetkellä se on Suomen johtava ammatillista taidekoulutusta tarjoava laitos ohjaajinaan ammattitaiteilijat. Erstan kartanon historiallisen kauniit ja tunnelmalliset rakennukset ovat mukautuneet taiteen opetustarkoituksiin ja Kaarisillasta valmistuu taiteen ammattilaisia eri tekniikoihin. Helsingin Sanomatalossa sijaitseva Art Kaarisilta esittelee studiotaiteen lisäksi myös nykytaidetta. Taidestudioissa tehtävää taidetta esittelevän gallerian perustaminen pääkaupunkiin vuonna 2009 oli aikaansa edellä. Tänä kesänä kuudetta kertaa järjestetty arvostettu Kaarisilta biennaali esittelee suomalaisia ja kansainvälisiä taiteilijoita ja taiteilijaryhmiä.

Heinäkuun suosikkiteos

Heinäkuun näyttelyistä yleisö äänesti suosikikseen Kari Ruotsalaisen

"Vanha Päällikkö" -teoksen.

Onnea voittajalle!

Kuukauden yleisön suosikki

Heinäkuun näyttelyistä yleisön valitsema, eniten silmää miellyttävä taulu on Seija Munterin teos "Talven valo."

Kesäkuun yleisösuosikki

Kesäkuun yleisön suosikki oli Marja-Leena Kajanderin teos:

Vaaleanpunaisten ajatusten silta

SKARPIT TAARASTISSA

Skarppien näyttely starttaa Taarastissa avajaisilla 5.7.2023 klo 17-19!

Tervetuloa paikanpäälle kaikki karikatyyrien ja pilapiirrosten ystävät!

Tervetuloa avajaisiin!

Ritva Lukkarisen näyttelyn "Retrospektiivinen" avajaiset

8.6.2023 klo 13-16!

Ritvalla on värikästä, upeaa ja usein myös naivistista, 40 vuoden ajalta tehtyä taidetta esillä!

Lämpimästi tervetuloa!


Taarastissa kesäkuussa pääsalissa näyttely "Viisi."


"Pysähdy hetkeksi, rakenna silta: olet näkyvän rajamailla - mielikuvia ja värien voimaa…"

”Viisi” on viiden taiteilijan yhteisnäyttely, jossa jokaisella on oma
erityinen teemansa, oma tarinansa kerrottavana. Taiteilijat ovat
ilmaisussaan hyvin erilaisia, mikä tekee näyttelystä monipuolisen.
Tarjolla on väri-ilottelua ja hyvin seesteistä vaaleaa rosoa – ja
kaikkea siltä väliltä.

Taiteilijat paikalla seuraavasti:

3.6.2023 Marja-Leena Kajander

10.6.2023 Oili-Elina Jalkanen

18.6.2023 Pentti Rouhiainen+ Ulla Vesander

Taarastin tauluäänestys


Taarastissa yleisö saa valita kuukausittain eniten silmää miellyttävän teoksen,

toukokuun näyttelyistä yleisön suosikiksi nousi Hannu Lahden maalaus

"Valo."

Taarasti avautuu jälleen yleisölle 3.5.2023 kahden näyttelyn voimin!

Taarastin kauden 2022 päättää perinteinen jäsennäyttely Art Taarasti.

Esillä usean taitelijan monipuolisia teoksia. Tämä näyttely on esillä 27.11 saakka.

Tervetuloa!

Taarasti avoinna ke-su klo 12-17


LOKAKUUN näyttelymme: Salissa Jaakko "Salama" Vuorenmäen teokset PIIRRETTYJÄ MAALAUKSIA-MAALATTUJA PIIRROKSIA.

Aula/kahviossa hilpeä Tarmo Valmelan valokuvanäyttely KIELI POSKESSA suomalaisista sanonnoista ja sananlaskuista.


Tervetuloa!

Taarasti avoinna ke-su klo 12-17

Kieli poskessa näyttely avoinna yleisölle 1.10 alkaen, Salaman näyttely 6.10.

Ripustus/purkuaikoina Taarasti ei ole avoinna yleisölle.

Ilmoitame kotisivuilla ja facebookissa poikkeusaikataulut.


SYYSKUUN NÄYTTELYMME:

SALISSA NUORTEN TAITEILIJOIDEN KILPAILUVOITTAJA SUVI HAAPANIEMI,

AULA-KAHVIO KATJA ALATALO

Elokuun näyttelymme päättyvät. Elon Kuvia puretaan 28.8 klo 15 ja Teija Rusilan näyttely 31.8 klo 14. Taarasti suljettu uusien näyttelyiden pystytysten ajan.

Elokuun näyttelyssämme on salissa esillä arkkitehtien yhteisnäyttely. Tervetuloa!


Klikkaa tästä kirjoittaaksesi tekstiä

Heinäkuun näyttelyssämme esillä oivaltavia ja iloisia piirroksia. Tervetuloa!

Taarasti avoinna ke-su klo 12-17

KESÄKUUN NÄYTTELYMME: Galleriasali- Iitin Taideseura, Sävyjä

Aula/kahvio- Elo Kallionpään Muistonäyttely

Toukokuun näyttelymme PÄÄTTYVÄT tänään! HUOM! Salin Risasta Disainiin puretaan jo klo 15!! Lännenlokari on klo 17 saakka esillä. Tervetuloa!

Taidekeskus Taarastin kausi 2022 avautuu 5.5 klo 12! Tarjolla uusia mielenkiintoisia näyttelyitä.

Tervetuloa kokemaan elämyksiä!

Olemme avoinna ke-su klo 12-17

Poikkeuksena arkipyhät ja juhannus, näistä infoamme erikseen.

Tervetuloa!!!


TAARASTI ETSII TALKOOLAISIA KESÄN 2022 RAUTALANKAFESTAREILLE!

Nummisuutarit Taarastissa kesällä 2022

Pisarateatteri esittää kesällä 2022 Suomen kaikkien aikojen suosituimman komedian, Aleksis Kiven Nummisuutarit. Lisätietoja Pisarateatterin sivuilta.

Tilaa isommille ryhmille väliaikatarjoilu ennakkoon täältä.

Ennakkotilaukset vain yli 10 hlön ryhmille.

Pienemmille tilauksille voi kysyä tarjoilua ajoissa ennen näytöstä, taarasti@phnet.fi

Tilauksien maksu kahvion kassaan ennen näytöstä.

Tervetuloa kesäteatteriin!


Taarasti on monipuolinen kulttuurin keskus, jossa vierailee vuosittain
noin 20 000 kävijää. Konsertit ja erilaiset juhlat sekä kuukausittain
vaihtuvat taidenäyttelyt tarjoavat kokemuksia kaiken ikäisille.
Seuraa meitä myös

Avaamme Taarastin toimintaa viranomaismääräyksiä noudattaen, ja etenemme ohjelmassamme annettujen säädösten rajoissa. Toivomme myös näyttelyjärjestäjien ja -vieraiden noudattavan annettuja toimintaohjeita.

Taidekeskus Taarasti avoinna Ke-Su klo 12-17

Tervetuloa nauttimaan taiteesta ja kulttuurista

upeisiin maisemiin Pikku Kukkasen äärelle.